ESTÜ’de kahve telvesiyle mantar üretimi projesi

Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde (ESTÜ) Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) dayanağıyla gerçekleştirilen projeyle kahve telvesi kullanılarak yerli istiridye mantarı üretildi.

ESTÜ’de kahve telvesiyle mantar üretimi projesi
  • 0
  • 2
  • 2 Aralık 2023
  • 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
  • +
  • -

Eskişehir Teknik Üniversitesinde (ESTÜ) Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) dayanağıyla geliştirilen projeyle kahve telvesinin geri kazanımıyla oluşturulan substratlarda (enzimlerin yansımalarında işlenen madde) yerli istiridye mantarı tohumu ve mantarı geliştirildi.

ESTÜ Fen Fakültesi Biyoloji Kısmı Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Kolu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rasime Demirel danışmanlığında öğrencisi Gizem Çiftlik tarafından “İstiridye mantarının (pleurotus ostreatus) yerli tohum üretimi ve atık kahve telvesi substratında yetiştirilmesi” projesi gerçekleştirildi.

Projeyle, yerli istiridye mantarı tohumu üretilirken, atık durumdaki kahve telvesi de sıfır atık prensibiyle iktisada geri kazandırıldı. Projenin geliştirilmesiyle mantar tohumunda ithalatın önüne geçilmesi hedefleniyor.

“Herhangi bir hibrit süreç olmadan tekrar ve istenildiği kadar üretilebilir”

Projenin danışmanı Prof. Dr. Demirel, AA muhabirine, tedarik ettikleri istiridye mantarında mesken ortamında ve imkanlarında yerli tohum elde edilmesini ve üretiminin gerçekleştirilebildiği bir süreç geçirdiklerini bildirdi.

Mikolog da (mantar bilimci) olan Demirel, TÜBİTAK 2209-Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı’ndan finansal olarak desteklenen projenin, lisans öğrencisi Gizem Çiftlik’in fikriyle geliştirildiğinin anlattı.

Genellikle mantar üretim süreçlerinde tohum teminin yurt dışı kaynaklı olduğunu belirten Demirel, şu değerlendirmede bulundu:

“Mantar üretim süreçlerinde tohum ekseriyetle yurt dışı kaynaklı elde ediliyor. Ülkemizde üretilen mantar tohumları da hem muhtaçlığa yetişemiyor hem de kalite olarak bazen düşük kalıyor. Market kaynaklı bir mantardan yerli tohumun elde edilmesini ve tekrar üretilmesini amaçlayan bir çalışma gerçekleştirdik. Kültüre edilebilen mantarlar rastgele bir hibrit süreç olmadan yine ve istenildiği kadar üretilebilir. Bu üretimle aile, toplum ve ülke iktisadına katkı sağlanabilir. Mesken şartlarında üretilebilmesini göz önünde bulundurarak istiridye mantarını kullandık. Tıpkı uygulama kültüre edilebilen başka mantar tiplerine de uygulanabilir.”

ESTÜ Fen Fakültesi Biyoloji Kısmı’ndan bu yıl mezun olan Gizem Çiftlik de bitirme tezinde istiridye mantarından yerli tohum üretimi ve atık kahve telvesinde yetiştirilmesini amaçladığını söyledi.

Mantar üreticilerinin karşılaştığı meseleleri araştırdığını anlatan Çiftlik, şöyle konuştu:

Proje kapsamındaki süreçlere de değinen Çiftlik, yaklaşık 2 aylık süreçte hem tohumları elde ettiklerini hem de istiridye mantarı yetiştirdiklerini kelamlarına ekledi.

Kaynak: AA / Teknoloji

Haberler.com

https://www.haberler.com/teknoloji/estu-de-kahve-telvesiyle-mantar-uretimi-projesi-16584609-haberi/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir